Lotus Doğum...
Hekim olarak tavsiye etmesem de böyle bir doğum şeklinin varlığının bilinmesi önemlidir. Lotus doğum, doğumdan sonra göbek kordonunun kesilmeyip, kendiliğinden kopuncaya kadar plasentanın bebek ile birlikte taşınmasıdır. Bu doğum şeklini literatüre kazandıran kişi Clair Lotus Day’dir.
3 ila 10 gün arasında göbek kordonu kuruyup kendiliğinden düşer. Aslında ilk nefes ile birlikte göbek bağı spazma uğrar ve plasentadan kan geçişi azalır ve sonrasında tamamen durur.
Amaç besinsel geçişten ziyade, psikolojik ayrılmanın kendiliğinden kademeli olarak gerçekleşmesini sağlamaktır. Lotus doğumda plasentanın korunması çok önemlidir. Önce yıkanmalı, kurutulmalı ve lavanta, civanperçemi, biberiye, tuz ile işleme tutulup bir keseye konulup her gün bakımı yapılmalıdır. Bu yöntemin bebek ve aile tarafından çok konforlu olduğu söylenemez.
Bence lotus doğumun en büyük risk faktörü enfeksiyondur. Lotus doğumu savunanların söylediğine göre, bebeğin yeni koşullara adapte olması ve kademeli olarak plasentadan ayrılması onu psikolojik olarak rahatlatacaktır. Lotus doğumda bebeklerin daha huzurlu olduğu söylenmektedir.
Şu olay karıştırılmamalıdır, kordon kanı ve kordon saklanması açısından lotus doğumun herhangi bir katkısı yoktur. Lotus doğumda sonradan kopan kordon ve plasenta sağlık için gerekli durumlarda kullanılmaz.
Bana göre doğuma farklı bir bakış açısı getirmiş olmasından dolayı paylaşmaya değer…