Kadın Doğum Muayenesi
Kadın doğum muayenesinin sizi ne kadar rahatsız ettiğinin farkındayım. Ama kendinizi rahat hissettiğiniz bir ortamda, güvendiğiniz bir hekim tarafından yapıldığı taktirde tüm kadınlar ister şikayetleri olsun isterse olmasın en az yılda 1 kez jinekolojik muayene olmalıdır. Bu hastalıkların erken tanısında çok önemlidir. Cinsel aktif olanlar yılda bir kez smear testi (rahim ağzı kanseri tarama testi) yaptırmalıdır. Kadın doğum muayenesinin sizi ne kadar rahatsız ettiğinin farkındayım. Ama kendinizi rahat hissettiğiniz bir ortamda, güvendiğiniz bir hekim tarafından yapıldığı taktirde canınız yanmayacaktır
Tabii ki bunda Türk toplumunun tabularının etkili olduğunu düşünüyorum, çünkü yabancı hastalarımı muayene ederken bunu gayet açık görebiliyorum. Lütfen bize güvenin..
Günümüzde birçok tıbbi cihaz ve laboratuvar tahlili olsa da hastanın anamnezi (şikayetlerinin ne zaman, nasıl başladığı) muayenesi çok ama çok önemlidir. Tabii ki şikayetleriniz olduğunda muayene olabilirsiniz ama adet bitiminin ertesi günü en uygun zamandır. Bir gece önce ilişkiye girilmemiş olmalıdır. Muayeneye gelmeden hazneyi (vajeni) temizlemeyiniz. Aslında bunu hiç yapmayınız, zira doğal florayı bozuyoruz ve enfeksiyonlara açık hale getiriyoruz.
Doktorunuz size hangi soruları sorabilir?
- Son adet tarihinizin ilk günü, kaç kere gebe kaldığınız, doğum şekliniz
- Adet düzeniniz, adet gününüzün ne kadar sürdüğü, miktarı, ağrı olup olmadığı
- İlişki sırasında ağrı, ilişki sonrası kanama olup olmadığı
- Akıntınız var mı, varsa rengi, kokusu, kaşıntı yapıp yapmadığı
- İdrar yaparken yanma, idrar kaçırma olup olmadığı
- Altta, genital bölgede ele gelen kite, şişlik olup olmadığı gibi sorular sorabilir.
Muayene Nasıl Olacak?
Muayene olurken yanınızda bir sağlık personeli mutlaka olacak. Eğer sizi rahatlatacaksa yakınlarınızdan biri de muayene odasında olabilir.
Muayene olmadan MUTLAKA idrarınızı yapın.
İç çamaşırınızı çıkarıp, üzerinize örtüyü sarıp muayene masasına uzanınız. Personel size yardımcı olacak ve ayaklarınızı masanın ayaklıklarına koyunuz. İnanın bu masanın hiç hoşunuza gitmediğini biliyoruz ama herşeyi iyi değerlendirebilmek için en uygun pozisyon bu, bunu bilmenizi isteriz.
Muayene olurken doktorunuza soru sorabilir, sorunlarınızı anlatabilirsiniz.
Evli veya bekar olmanıza göre ayrı muayene şekli vardır. Bekarlara aletle bakılmaz, vajinal ultrason yapılmaz. Bekarlara üstten (abdominal) ultrason yapılır. İdrar torbasının dolu olması gerekir.
Cinsel aktifseniz vajinal (alttan) ultrason yapılır. Çok ince vajinal probla, her hastada bu probun üzerine prezervatif geçirilerek yapılır, ağrılı bir işlem değildir. İdrar torbasının boş olması gerekir. Gebelikte de vajinal ultrason yapılabilir, zararı yoktur.